ISKANJE

Bolezni v oljnih bučah

Najpogostejše bolezni v oljnih bučah so:

Bakterijski ožig bučnic (Pseudomonas lachrymans)

Znaki bolezni: prvi simptomi se pojavijo na kotiledonih sadik kot prozorne, okrogle pege, ki kasneje postanejo motne in nepravilnih oblik. Na listih se oblikujejo oglate pege omejene z listnimi žilami. V začetku so prozorne in oljnate, kasneje se sušijo in temnijo. Izumrlo tkivo je krhko in se lomi tako, da se pojavi luknjičavost. V vlažnem vremenu lahko na spodnji strani lista opazimo bakterijski eksudat, ki se hitro suši, ostaja pa svetla prevleka.
Z listov se okužba širi na pecelj in steblo, kjer se pojavijo podolgovate svetle do temne pege, ki se kasneje sušijo in kodrajo. Pojav kapljic bakterijskega eksudata jantarne barve na listih in steblu nam lahko služi kot diagnostični znak za to bolezen.
Oboleli mladi plodovi se rumeno in kasneje temno obarvajo, se deformirajo, zgrbančijo nato se ločijo od peclja in odpadejo. Začetek okužbe na starejših plodovih prepoznamo po majhnih, oljnatih pegah. Tkivo znotraj peg se zmehča in iz njih izteka bakterijski eksudat, ki je sprva svetel in tekoč, kasneje se strdi in potemni. Po izgledu eksudata v obliki solze je parazit dobil tudi ime (lacryma-solza). Z obolelega ploda parazit pride tudi v seme.
Pogoji za okužbo: parazit se prenaša s semenom. Prezimuje v obolelih rastlinskih ostankih v tleh. V suhem okuženem listju ohranja vitalnost več kot 2 leti. Sekundarne okužbe tekom vegetacije in prenos z ene rastline na drugo pospešujejo dežne kaplje in žuželke. Do infekcije pride v vlažnih razmerah preko listnih rež, hidatod ali poškodb.
Zatiranje: uporaba zdravega semena za setev. Primeren kolobar, uničevanje rastlinskih ostankov po obiranju plodov, pravilna agrotehnika in izbira odpornejših sort.

Kumarni mozaik (Cucamber mosaic )

Znaki bolezni: bolezenska znamenja na paradižniku so zelo različna in odvisna od seva virusa, ki povzroča okužbo, občutljivosti gostiteljske rastline in drugih dejavnikov. Prva opazna znamenja se kažejo v obliki blagega mozaika, ki postopoma postaja vedno bolj opazen. Nekateri sevi spremenijo videz rastline in povzročajo pritlikavo rast ali nitavost listov. Največkrat se listne ploskve vihajo navzgor in so samo nekaj širše od glavne žile. Spet drugi sevi povzročajo nekroze vzdolž glavne žile, okužene rastline imajo krajše internodije. Najhujša bolezenska oblika okužbe s tem virusom se kaže v nekrozi listnih pecljev in stebel. Tudi na plodovih se pojavijo nekroze in so deformirani. Pri visokih temperaturah (25-30 ° C) propadejo rastline v nekaj dneh. Listi okužene rastline so svetlozeleni, mozaični in deformirani. Cvetovi so pogosto neoplojeni, če pa se že oplodijo so plodovi majhni in deformirani. Rastline ne propadejo, imajo pa zbit grmičast izgled in dajo malo nekakovostnih plodov.

Pogoji za okužbo: virus se ohranja v tleh na okuženih ostankih rastlin. Ta vir okužb je pomemben predvsem v rastlinjakih. Bolj pomemben vir so številne okužene zimzelene okrasne rastline in pleveli. Virus iz njih na kumare in buče prenašajo listne uši. Virus se prenaša tudi z dotikom (npr. pri pinciranju). Škoda, ki jo povzroči ta bolezen, je odvisna od tega kdaj v rastni dobi je prišlo do okužbe. Kasnejše so okužbe, manj škode povzročijo.

Zatiranje: okužene rastline moramo takoj odstraniti, prav tako redno zatiramo listne uši.

Pepelasta plesen buč in kumarična pepelasta plesen (Erysiphe polyphaga, Sphaerotheca fuliginea)

Znaki bolezni: omenjeni glivi okužujeta kumare, lubenice, melone in buč(k)e. Na zgornji strani listov se oblikuje bela, pozneje sivkasta prevleka micelija, ki navadno prekrije celo listno ploskev. Včasih gliva okuži tudi vreže in klične liste. Pri močnih okužbah so s plesnivo prevleko prekriti tudi spodnji deli listov. Zelo okuženo listje rumeni, odmirati in sušiti. Glavni vir okužb so letni trosi (oidiji), medtem ko so spolna trosišča (kleistoteciji) za ohranjanje in širjenje bolezni postranskega pomena.
Pogoji za okužbo: razvije so poleti v toplem in vlažnem vremenu.
Zatiranje: uporabimo lahko Topas 100 EC (penkonazol). V obdobju pred začetkom intenzivne rasti vrež, dokler je vožnja še možna, lahko proti najpomembnejšim boleznim ukrepamo s pripravki na podlagi azoksistrobina ali AL-fosetila (Aliette Flash).

Pepelasta plesen buč

Plesen bučnic (Pseudoperonospora cubensis)

Znaki bolezni: gliva okužuje kumare, melone, lubenice in buč(k)e. Na listih se sprva pojavijo svetlo zelene okroglaste pege. Le-te se postopoma povečujejo, barva preide v rumeno, nato v rjavo rdečo. Kasneje so pege strogo omejene z listnimi žilami. List ima mozaičen izgled. Pege se med seboj združujejo, tako da je prizadet velik del listne ploskve. Okuženi deli listne ploskve se sušijo. Ker je tako tkivo zelo krhko, se z lahkoto lomi in pod vplivom dežja in vetra razpada. Na spodnji strani klorotičnih peg se pojavi umazano modra do vijolična plesniva prevleka. Bolezen se pojavi na mlajših listih šele, ko starejši listi odmrejo. Izguba listov povzroči slabši nastavek cvetov in razvoj plodov.
Pogoji za okužbo: gliva prezimi v obliki micelija na samoniklih ali gojenih bučnicah. Trosi glive se z vetrom prenašajo na zelo dolge razdalje. Poškodbe na rastlinah so opazne poleti v toplem in vlažnem vremenu.
Zatiranje: trenutno nimamo druge možnosti zatiranja, kot dvakratno uporabo pripravka Quadris ali Aliette Flash, v obdobju dokler se je še možno voziti med vrežami.

Plesen bučnicCvetalCvetal BIO

RastinZeotech
Kje smo

Podjetje

Agroruše d.o.o. 
Tovarniška cesta 27 
2342 Ruše
SI-Slovenija

Kontakt

T: +386 (0)2 66 90 710
F: +386 (0)2 66 90 766
E: agroruse@agroruse.si 
W: www.agroruse.si

Povezave

Spisek novic            
Aktualne teme
www.cvetal.si
www.cvetal.si                           
Spletna trgovina