ISKANJE

Škodljivci

ŠKODLJIVCI NA ŽIVI MEJI IN IGLAVCIH

Listne uši (Aphididae spp.)

Znaki poškodb: listne uši lahko napadejo vse vrste živih mej in iglavcev, njihovo prisotnost pa najlažje prepoznamo po zavijanju listov in zbiti rasti rastline. Neposredno škodo rastlini povzročajo s sesanjem listnih sokov, zaradi česar rastline oslabijo. S sesanjem rastlina izgublja hranila, zaostaja v rasti, pojavijo se deformacije listov, ob hujšem napadu pa lahko pride celo do propada rastline. Posredno uši rastlini škodujejo tudi z izločanjem medene rose in prenašanjem virusov. Zaradi medene rose se lahko na rastlini razvijejo gljivična obolenja.  
Ta sladek izloček privablja številne organizme, na primer čebele in druge koristne žuželke. Z medeno roso se zelo rade sladkajo tudi mravlje. Listne uši  so še posebej pogoste na smreki, kjer se na mladih poganjkih pojavljajo šiške, ki spominjajo na ananas. Te uši prezimijo na koreninah smreke in delajo škodo tako na smreki kot na navadnem macesnu.

Zatiranje: za zatiranje listnih uši so registrirana  fitofarmacevtska sredstva:  Mospilan 20 SG, Pirimor 50 WG.

Pršice prelke (Tetranychidae)

Opis škodljivca in škoda: pršice prelke se pojavljajo zadnja leta vse bolj pogosto tudi na pritlikavih smrekah. Vroča, suha poletja so za njihovo pojavljanje ključnega pomena.
Če pričnejo iglice rumeneti in v kratkem času rjaveti ter odpadati, je smreka napadena od pršice.

Zatiranje: predspomladansko škropljenje z oljnimi pripravki in škropljenje v toplem delu leta z akaricidom.

Kapar (Quadraspidiotus perniciosus)

Opis škode: na drevesu najdemo bele, rumenkaste ali rjave pokrovčke Rastlina oslabi, saj uši, ki se skrivajo pod pokrovčki, sesajo rastlinske sokove. Kapar se pojavlja na boru.

Zatiranje: kaparji so s svojim trdim ščitom dobro zaščiteni. Ščite odstranitmo z nožem. Pomaga tudi predspomladansko škropljenje z oljnimi pripravki.

Kapar na tisi Kapar na tisi 2


CvetalCvetal BIO

RastinZeotech
Kje smo

Podjetje

Agroruše d.o.o. 
Tovarniška cesta 27 
2342 Ruše
SI-Slovenija

Kontakt

T: +386 (0)2 66 90 710
F: +386 (0)2 66 90 766
E: agroruse@agroruse.si 
W: www.agroruse.si

Povezave

Spisek novic            
Aktualne teme
www.cvetal.si
www.cvetal.si                           
Spletna trgovina