ISKANJE

SETEV OKRASNE ZELENICE

SETEV OKRASNE ZELENICE
09.04.2015

V kratkem prispevku boste spoznali kako pripraviti trato na setev, katera organska in specialna gnojila je najbolje uporabiti. Seveda vas bomo poučili tudi o izbiri optimalnega semena.  


Slaba travna ruša s praznimi mesti se pojavi povsod, kjer ni ustrezne oskrbe z gnojili, če je trata podvržena suši, boleznim in škodljivcem.  S trato boste zadovoljni, če boste izbrali pravo seme za namen rabe, jo ustrezno gnojili in oskrbovali. Čas za obnovo vrtne zelenice nastopi v začetku pomladi, ko ocenimo škodo po zimskem obdobju. Primerni meseci za setev in dosejevanje so april, maj, ugoden je tudi september in začetek oktobra, ker je takrat običajno dovolj padavin. Tam kjer imamo krtine površino najprej izravnamo in na to mesto dosejemo travo. Travo dosejemo tudi na vsa prazna mesta. Površino dobro zrahljamo in potrosimo s Cvetal Univerzalnim bio substratom, dodamo lahko tudi kremenčev pesek in dodamo še nekaj šotnega bio substrata. V času priprave tal poskrbimo tudi za gnojenje z organskimi gnojili, ki so še posebno priporočljiva za težka in siromašna tla. Če imamo v vrtu taka tla jih pred fino obdelavo pognojimo z organskimi gnojili. Najbolje je, da uporabimo organsko-mineralno gnojilo rastlinskega izvora v obliki pelet Agrosol, ki aktivira talni živi svet, pospešuje razraščanje korenin in izboljša fizikalne lastnosti tal. Hranila se sproščajo v manjših količinah skozi celo rastno dobo. Na manjših površinah seme vtisnemo v tla z lopato, desko ali jo enostavno rahlo pohodimo. Pri večjih površinah si pomagamo z valjarjem, ki si ga lahko tudi izposodimo.  Postopek ponovimo tudi v primeru setve nove zelenice, v tem primeru priporočamo frezanje, za boljši stik semena s podlago pa uporabo valjerja.

Odločitev o primerni izbiri semena za določeno površino trate je povesem enostavna. Na pretežno sončni legi uporabimo travne mešanice za sončne lege uporabimo Cvetal seme za travo Sonce, ki prenese tudi nekoliko več suše. Če je površina na trati večji del v senci se odločimo za mešanice za senčne in polsenčne lege, taka je tudi mešanica Cvetal seme za Senco in Polsenco. V primeru mešanih leg je najbolje uporabiti Cvetal seme za travo Univerzal. Mešanico semen za travo Cvetal Šport lahko uporabimo na bolj obremenjenih legah, kjer smo športno aktivni, uporabimo jo tudi v primeru, če so na trati zelo aktivni otroci. Na majhnih površinah lahko vznik) pomladanske (sredina aprila-sredina maja) ali jesenske (sredina septembra-polovice oktobra) setve pospešimo tako, da površino prekrijemo z belo vrtno tkanino. Tako tudi pticam preprečimo, da bi nam pojedle seme. Dokler seme ne vzkali, mora biti posejana površina vedno enakomerno vlažna, tako se na površini ne ustvari skorja. Zalivamo tudi mlado nežno trato, ko
vznikne iz tal.

Za gnojenje uporabite specialno gnojilo na osnovi zeolita. Za gnojenje trave že pred setvijo dodamo Zeotech gnojilo za trato Start, ki poskrbi za optimalno gnojenje in izboljša samo strukturo tal. Gnojilo je na osnovi vulkanske kamnine zeolit, ki ima zelo veliko sposobnost sprejemanja in oddajanja vode, ter v njej raztopljenih hranilnih snovi. Ker se hranila vežejo na zeolit, se ne izpirajo jih korenine trave lahko črpajo približno dva meseca. Zeotech gnojilo za trato Start je primerno za pripravo tal ob setvi trate in za njeno prvo dognojevanje. Zaradi dodanega železa in hranil bo vrtna zelenica, čvrsta, žametno zelene barve, razvila bo tudi močan koreninski sistem.

<< Nazaj Na spisek novic >>


CvetalCvetal BIO

RastinZeotech
Kje smo

Podjetje

Agroruše d.o.o. 
Tovarniška cesta 27 
2342 Ruše
SI-Slovenija

Kontakt

T: +386 (0)2 66 90 710
F: +386 (0)2 66 90 766
E: agroruse@agroruse.si 
W: www.agroruse.si

Povezave

Spisek novic            
Aktualne teme
www.cvetal.si
www.cvetal.si                           
Spletna trgovina